Bereikbaarheid: 9AM - 5PM op weekdagen bereikbaar

WILHELMINA TEGEL ROZENBURG AARDEWERK

In 1883 begon de Duitser Wilhelm von Gudenberg de N.V. ‘s Gravenhaagsche aardewerk fabriek. Hij was in de leer geweest bij de Porceleyne fles fabriek. De bedoeling was om ook Delft blauw en gekleurd aardewerk te gaan maken, maar dat veranderde toen In 1884  A.C. Colenbrander als artestiek leider  werd aangenomen  Hij maakte revolutionaire ontwerpen en de producten die toen gemaakt werden worden nog steeds beschouwd als hoogtepunten uit de Nederlandse aardewerk industrie.
In 1896 werd de naam veranderd in N.V. Haagsche plateelbakkerij Rozenburg.
De kwaliteit en ontwerpen werden steeds beter.
In 1899 begon men met het maken van eierschaal porselein. Dit was een groot success. Nadat in 1914 de eerste wereldoorlog was uitgebroken en grondstoffen schaars werden kwam de produktie tot stilstand. De fabriek stopte in 1916.
Rozenburg aardewerk is zeer geliefd bij verzamelaars en voor sommige objecten worden forse prijzen betaald.
Wij hebben een Rozenburg tegel in onze verzameling, gemaakt in 1898 t.g.v. de inhuldiging van Koningin Wilhelmina. Volgens kenners is dit een uniek item waarvan niet veel zijn gemaakt. De Kroon achterop geeft de jaarletter aan dit werd gebruikt van 18 december 1897 t/m 15 december 1898. Het is ons niet bekend wie de ontwerper en schilder was van deze tegel; alle informatie is welkom.

Zeldzame tegel gemaakt door Rozenburg Den Haag in 1898 t.g.v. de inhuldiging van Koningin Wilhelmina.

 

Achterkant van de tegel