Pieter Groeneveldt was een keramist dichter en aardewerkfabrikant, geboren in Batavia in 1889. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland.Hij volgde een opleiding als kunstschilder aan de rijksacademie van Amsterdam.In het begin had hij een brede belangstelling o.a voor beeldhouwen en beschilderen van sierpanelen en bloemsierkunst maar gaandeweg richt hij zich vooral op keramiek.In 1923 opende hij een bloemenzaak in Den Haag waar hij ook exposeerde. Hier begon hij ook met het maken van keramiek en zijn eerste werken liet hij bakken bij Tegel fabriek Amphora.Twee jaar later begint hij een werkplaats in Wassenaar en weer twee jaar later in Voorschoten. In 1938 werd daar de aardewerkfabriek Groeneveldt opgericht, deze ging in 1973 failliet en de fabriek werd overgenomen door Delfos die in 1987 zelf failliet ging.
Na de 2e wereldoorlog kwam hij met nieuwe technieken en glazuur combinaties en vindt hij het travertijn (boombast) effect uit. Dit zijn glazuren met een ruw korsterig oppervlak. Zijn laatste jaren werkte hij samen met zijn levenspartner Jacques Huyser vanuit huis en maakte hij slechts unica. Pieter Groeneveldt overleed op 93 jarige leeftijd in 1982. Hij heeft ook een aantal Oranje souvenirs gemaakt: in 1948 ontwierp hij t.g.v. het gouden jubileum van koningin Wilhelmina een beker waarop de “W” en de data in relief zijn aangebracht.
Wij verzamelen al meer dan dertig jaar en deze beker komt je maar sporadisch tegen. Er zullen niet veel van gemaakt zijn aangezien het handgemaakt is en geen massaproductie. Voor zover ons bekend is deze beker in drie kleuren gemaakt roodbruin, diepblauw en groen.
Ons is altijd verteld dat deze bekers gemaakt zijn door Pieter Groeneveld maar ook de naam Gerrit de Blanken is genoemd heeft iemand meer informatie dan horen wij het graag.
In 1962 ontwierp hij een beker t.g.v. het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard uitgevoerd in celadon groen. Deze beker kom je vaker tegen en hier zullen er meer van gemaakt zijn.
Meer informatie over deze kunstenaar op de mooie website Pietergroeneveldt.nl
Info o.a Wikipedia en pietergroeneveldt.nl
Share This Article