Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Tentoonstelling “De Verzonken stad/Soengoe Kondre” in Museum Het Nieuwe Instituut

In Museum het Nieuwe Instituut in Rotterdam is afgelopen vrijdag 15 september de tentoonstelling “De verzonken stad/ Soengoe Kondre” geopend.

De tentoonstelling Soengoe Kondre / Verzonken leven neemt je mee naar het binnenland van Suriname, de voormalige Nederlandse kolonie aan de Caribische kust van Zuid-Amerika, waar met de voltooiing van de Afobakastuwdam in 1964 een gebied ter grootte van de provincie Utrecht (zo’n 1560 km2) onder water kwam te staan. De stuwdam werd gebouwd in een overgangsperiode waarin het land zich voorbereidde op de onafhankelijkheid die uiteindelijk in 1975 werd uitgeroepen. Een van de ingrijpende gevolgen van de aanleg was de grootschalige ontheemding van Marrons: afstammelingen van onder het kolonialisme tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen die zich vanaf de achttiende eeuw ontworstelden aan hun onderdrukking en uitbuiting en onafhankelijke nederzettingen stichtten in de binnenlanden. Curator Vincent van Velsen interviewde mensen uit deze Marrongemeenschappen die de aanleg van de stuwdam, de overstroming en een gedwongen volksverhuizing meemaakten.( tekst van Museum Website)

In 1965 brachten koningin Juliana en prins Bernhard een bezoek aan Suriname hiervoor is een gedenkdoek gemaakt welke nu te zien is in de tentoonstelling, in bruikleen aan het Museum door DenRonCollections.

De tentoonstelling loopt tot 2 juni 2024.

Hieronder enkele foto’s van de tentoonstelling, © Aad Hoogendoorn met onze bijdrage het gedenkdoek hangend aan het plafond.