Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Wilhelmina in het jaar 1896

Begin 1896 begon de 15 jarige Wilhelmina zich al te ontplooien als jonge vrouw.

Hier hoorde ook een ander kapsel bij. Zij had tot dan haar haren altijd los op de schouder gedragen maar in februari van dat jaar verschenen er foto’s van de jonge koningin met een chignon en korte pony. Een chignon is een een knotje wat achter in de nek wordt gedragen.  De pony had ze al langer maar het opgestoken haar was nieuw. Hierdoor zag ze er meer uit als een jonge dame. De foto’s zoals gebruikt op onderstaande souvenirs zijn gemaakt op 14 februari 1896 door fotograaf Hans Richard Ferdinand Kameke.

Later dat jaar in oktober zou Wilhelmina haar openbare belijdenis doen in de Hervormde kerk. Tijdens dit protestantse gebruik legt de gelovige in het openbaar getuigenis af van zijn of haar geloof. Dit was iets waar zij zich serieus op voor bereidde. In die periode onthield ze zich van allerlei publieke plechtigheden om zich goed voor te kunnen bereiden op haar geestelijke vorming.

Een keer per week kreeg zij op Paleis het Loo les in kerk en bijbelse geschiedenis  van de hofprediker Dr. G.J van der Flier, Koningin Emma was hier meestal ook bij aanwezig.

Op 24 oktober vond de plechtigheid plaats in Den Haag, in de benedenzaal van het paleis, er waren 110 genodigden.

Twee dagen later werd in de kloosterkerk in Den Haag door Wilhelmina het Heilig avondmaal gevierd, tijdens dit avondmaal worden het lijden en sterven van Jezus herdacht door het eten van brood en het drinken van wijn.

Het geloof zou in het verdere leven Wilhelmina een zeer belangrijke rol blijven spelen.

Ook in dat jaar verschenen de eerste Oranje souvenirs met afbeelding van de koningin met haar nieuwe uiterlijk, hieronder enkele voorbeelden.

Diverse souvenirs van Wilhelmina met opgestoken haar.