Onze rijke geschiedenis met name rond ons Koningshuis geeft altijd wel aanleiding voor een van onze musea tot het organiseren van een tentoonstelling.
Als je, zoals wij, een grote verzameling hebt dan is de kans groot dat je gevraagd wordt om je verzamelobjecten voor een expositie uit te lenen.
Nu doen wij dat niet makkelijk maar soms is de expositie zo bijzonder dat we een uitzondering maken.
- DE GOUDEN KOETS TENTOONSTELLING
Eind 2020 werden we benaderd door Annemarie de Wildt, historicus en curator van het Amsterdam Museum, met het verzoek of wij mee wilden doen aan deze tentoonstelling rondom de Gouden Koets, die na een uitvoerige opknapbeurt tentoongesteld zou worden. Tevens zou hierbij het publiek gevraagd worden wat er met de koets moest gebeuren. Dit gezien het omstreden paneel over ons koloniaal verleden wat op de zij kant van de koets te zien is.
Wij vonden het een hele eer om mee te mogen doen en na diverse gesprekken met o.a. de vormgever van de tentoonstelling werd besloten wat onze bijdrage zou zijn aan de tentoonstelling.
Wij hebben het merendeel aan de gedenkdoeken die aan de wanden hingen geleverd en diverse herdenking souvenirs van o.a. koning Willem III en koningin Wilhelmina.
Door Corona verliep alles natuurlijk niet zoals gepland, maar 16 juni 2021 was het zover. Wij waren uitgenodigd bij de preview en werden in de toespraak van directeur Judikje Kiers met name genoemd en bedankt voor onze bijdrage.
De volgende dag werd de tentoonstelling officieel geopend door de Koning zelf. Hij kreeg het bij behorende boek aangeboden en bezocht de tentoonstelling. Op 18 juni ging het open voor het publiek.
De tentoonstelling was een groot succes en was tijdens de lockdown ook online te bezichtigen. De tentoonstelling liep tot 28 februari 2022.
bij de preview met Annemarie de Wildt
foto’s©DenronCollections
Het boek
2) DE TENTOONSTELLING ” JULIANA, EEN LEVEN IN POPPEN”
Begin 2021 kregen wij van Marcel Hectors van het bedrijf Dicolore het verzoek of wij wat items uit onze verzameling ter beschikking wilden stellen voor een tentoonstelling over het leven van prinses/koningin Juliana verteld door middel van de vele poppen die zij in haar leven had gekregen.
Dicolore is een bedrijf wat projecten uitvoert, concept, bouw, audiovisuele producten en mediaproductie. Het bedrijf heeft al met meerdere musea gewerkt. Deze keer was het initiatief voor deze tentoonstelling van Patrick Reeuwijk, directeur van het Veluwse Museum Haagendoorns Plaatse. Natuurlijk zeiden wij ja.
De poppen en andere items werden geleverd door de Koninklijke verzamelingen. Het was ook voor het eerst dat een dergelijke tentoonstelling in het buitenland te zien zou zijn. De tentoonstelling zou starten in Duitsland in het Museum Manafaktur der Träume in Annaberg-Buchholz dichtbij de Tsjechische grens. Het was daar te zien van 14 juli 2021 tot en met oktober 2021.
Vervolgens ging de tentoonstelling naar de Duitse plaats Hanau en was daar te zien in het puppen & spielzeug museum van november 2021 tot en met april 2022.
Het was een groot succes en de tentoonstelling is daar door duizenden mensen bezocht.
De tentoonstelling is nu te zien in Nederland vanaf 1 mei 2022 tot en met oktober 2022 in het Museum Borg/Verhildersum in Leens.
Op 28 oktober 2022 opende Prinses Margriet deze tentoonstelling in Museum Hoeksche Waard Heineoord, waar hij voor de allerlaatste keer te zien is.
Er is ook een bijbehorend boek verschenen waarin veel onbekende foto’s, foto’s van de poppen, foto’s van de items uit onze verzameling en o.a een interview met ons.
Het boek is tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar of te bestellen bij het Museum Haagendoorns Plaatse.
In Museum Manufaktur der Träume
Foto’s ©Marcel Hectors
Het Boek
Foto’s van Hanau
foto’s©MarcelHectors
Foto’s van Borg/Verhildersum
Dennis en Justine Marcella
Marcel Hectors
Ron
Patrick Reeuwijk
De opening van de tentoonstelling in Museum Borg/Verhildersum
foto ©Museum Hoeksche waard Kilian Lindenberg
opening in Hoeksche waard door prinses Margriet
Share This Article