Prinses Willemijntje (1751-1820)
Prinses Wilhelmina werd op 7 augustus 1751 in Berlijn geboren. Haar ouders waren prins August van Pruisen en hertogin Louise Amalia van Brunswijk-Wolfenbüttel.
Al op jonge leeftijd werd ze bij haar ouders weggehaald en groeide ze op bij haar grootmoeder Sophia van Hannover, echtgenoot van Koning Frederik Willem van Pruisen en dochter van de Britse koning George I.
Ze was slechts 16 toen ze in het huwelijk trad met de Nederlandse prins Willem V.
Huwelijk Willem V en prinses Wilhelmina ( foto public domain)
De prinses was erg betrokken bij de taken taken van haar man erfstadhouder van de republiek der Verenigde Nederlanden.
Ze was zeer doortastend en had veel invloed op het beleid, maar het onrustige politieke toneel van de 18e eeuw bleek voor haar man Willem V niet positief en hij verloor steeds meer terrein en gezag.
In 1786 moest hij den Haag verlaten en ging met zijn gezin naar Nijmegen.
Het jaar daarop ging prinses Wilhelmina “incognito” naar de Staten van Holland in den Haag om met ze te praten over de terugkeer van haar man. Op 28 juni 1787 werd ze door de patriotten tegenstanders van de ”Oranje” prins Willem V tegengehouden en door gewapende burgers naar een boerderij in Goejanverwellesluis gebracht waar zij gevangen werd gehouden.
foto public domain
Tijdens haar gevangenschap schreef ze een brief aan de Staten van Holland om uit te leggen waarom ze naar den Haag wilde reizen teneinde een burgeroorlog te voorkomen. Ze kreeg nooit antwoord en uiteindelijk mocht ze terug keren naar Nijmegen.
De broer van Wilhelmina, de nieuwe koning van Pruisen, nam de belediging aan het adres van zijn zus erg hoog op en hij viel met een leger van 20.000 man bij Nijmegen het land binnen tot aan den haag. hierdoor werd de rust en het stadhouderlijk gezag hersteld.
In 1795 kwam Nederland onder Frans gezag en moest het gezin vluchten naar Engeland.
Van 1802 tot 1806 woonde ze afwisselend in Diez, Brunswijk en Nassau en later na het overlijden van haar man in Schwerin, Weimar en Berlijn. Op 10 januari 1814 keerde ze terug naar Nederland.
Ze ging wonen in Haarlem in Paviljoen Welgelegen wat zij van de staat als moeder van Koning Willem I in bruikleen kreeg.
Paviljoen Welgelegen vroeger ( foto public domain)
Vooral in de zomermaanden verbleef Willemijntje zoals ze vaak genoemd werd hier. Hier ontving ze o.a. tsaar Alexander van Rusland en ook haar dochter Louise en haar man kwamen vaak op bezoek. Na het overlijden van haar dochter Louise in 1819 ging Willemijntje op Het Loo wonen waar ze een jaar later overleed.
Ze werd begraven in Apeldoorn en twee jaar later werd zij in de grafkelder van de Oranjes in Delft bijgezet.
Prinses Wilhelmina”Willemijntje” werd vaak samen net haar man op Oranje souvenirs afgebeeld. Hier wat voorbeelden uit onze collectie:
Share This Article