Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Prins Willem IV van Oranje

 

Stadhouder Prins Willem IV (foto public domain)

Prins Willem Karel Hendrik Friso werd in 1711 geboren in Leeuwarden.

Willem IV trouwde in 1734 met de Anna van Hannover. Het stel kreeg 2 kinderen een zoon en een dochter. De zoon werd later stadhouder Willem V.

In 1746 viel Frankrijk de Nederlandse republeik aan. Vlaanderen & Brabant werden ingenomen en het volk wilde weer een Oranje als regent om de Fransen weerstand te bieden. In 1747 werd Willem IV door de Zeeuwse Staten benoemd tot stadhouder. Niet lang daarna gevolgd door vele andere gewesten wat hem tot een van de machtigste stadhouders ooit maakte.

Hij volgde hiermee zijn vader Johan Willem Friso op deze overleed in 1711.

Johan Willem Friso erfde de title Prins van oranje na het overlijden van de kinderloze Koning stadhouder Willem III in 1702. Deze erfenis werd aangevochten door Frederik van Pruisen en om dit te regelen reisde Johan Willem  Friso naar Den Haag maar verdronk tijdens de oversteek van het Hollands Diep.
1711 tot 1747 staat bekend als het tweede stadhouderloze tijdperk.

Hoewel Willem geen directe nazaat was van Willem van Oranje, maar van zijn broer Jan de Oude, was hij via alle vier zijn overgrootmoeders en één overgrootvader wel een afstammeling van de Vader des Vaderlands.

Op 11 mei 1747 deed prins Willem IV zijn intrede in Amsterdam. De Oranje gekte brak uit en de hele stad was in Oranje versierd en wie geen oranje droeg liep de kans om in de gracht te worden gegooid.

Ondanks dat stadhouder Willem IV geen man van veranderingen was, was hij wel een harde werker. Hij overleed in 1751. Hij was op dat moment veertig jaar en vier jaar stadhouder van alle gewesten geweest.

We hebben in onze verzameling een zilveren lepel met daarop een afbeelding van Willem IV en boven op de lepel het gekroonde wapen van Amsterdam.

Deze lepel komt uit 1909 en is gemaakt door de gebr. Niekerk uit Groningen 158 jaar na zijn overlijden.

Mogelijk gemaakt als Oranje souvenir ter herdenking aan de Oranje gekte tijdens zijn intrede in Amsterdam en uitgebracht in het jaar dat de Oranje gekte weer een hoogtepunt beleefde met de geboorte van prinses Juliana in 1909. Het gebeurde in die tijd vaker dat men souvenirs uitbracht van Oranje vorsten die al lang overleden waren zo zijn er ook lepels met portret van Willem V die later zijn gemaakt.

zilveren lepel met portret stadhouder prins Willem IV
gemaakt door gebr Niekerk uit Groningen in 1909



penning einde stadhouderloze tijdperk en installatie van Willem IV als stadhouder van alle gewesten 1747