Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Prins Hendrik der Nederlanden (1876-1934)

 

 


Prins Hendrik werd op 19 april 1876 geboren in Schwerin als Heinrich Wladimir Albrecht Ernst Herzog zu Mecklenburg. Zijn ouders waren groothertog Frederik Frans II van Mecklenburg Schwerin en prinses Marie van Schwarzburg-Rudolstadt.

 

Toen Hendrik 7 jaar was overleed zijn vader. Hendrik bezocht het gymnasium in Dresden .

Als jongeman reisde hij door Griekenland, Ceylon en Brits Indië Tibet en India.

Hierna volgde een militaire carrière waarbij hij eerste luitenant werd bij gardebataljon jagers in Potsdam. Het bleek dat hij niet echt geschikt was voor een militaire loopbaan. en ging werken op het ministerie van financiën.

Begin 1900 begon koningin Emma de zoektocht naar een huwelijks kandidaat voor haar dochter Wilhelmina. Moeder en dochter reisden af naar slot Schwarzburg in Thuringen waar ontmoetingen geregeld waren met drie kandidaten Friedrich Wilhelm van Pruisen en twee broers Mecklenburg Schwerin.

De keus viel uiteindelijk op de enige van de broers die kwam opdagen, dat was Heinrich. In oktober werd de verloving bekend gemaakt en op 7 februari volgde het huwelijk ( zie artikel hierover elders op deze historie pagina). Op de dag van het huwelijk werd zijn naam vernederlandst en ging hij Hendrik heten.


Dekschaal, officiële  foto’s  en gedenkdoek  t.g.v.  hun huwelijk in 1901.

De prins werd buiten staatszaken gehouden en besteedde zijn aandacht in het begin veel aan de jacht en verbetering van de wildstand op de Veluwe.

Door het jagen op wilde zwijnen kreeg hij de bijnaam Varkensheintje.

Hij hield niet van lezen maar wel van kaarten en legpuzzels.

Hij werd commissaris van de padvinders en voorzitter van het Nederlands Rode kruis.

Hendrik had een frivole levensstijl en maakte schulden met gokken. Ook had hij diverse affaires buiten het huwelijk om en er zijn uit die affaires ook kinderen geboren. Door dit alles verslechterde het huwelijk van Wilhelmina en Hendrik. Vanaf 1914 sliepen zij ook apart.

De gezondheid van de prins ging de laatste jaren van zijn leven achteruit. Hij had rheuma en in 1929 kreeg hij een hartinfarct.

Zijn tweede kreeg hij op 28 juni 1934. Op 3 juli heeft de prins nadat hij lang geslapen had nog een lunch genoten maar om half twee verslechterde zijn conditie plotseling en stierf hij binnen enkele seconden. Hij was slechts 58 jaar geworden.

De uitvaart op 11 juli was in het wit.

Prins Hendrik komt voor op Oranje souvenirs als de echtgenoot van Wilhelmina en daarom zijn ze dan ook altijd samen afgebeeld. Van de prins zijn ook wat ansicht kaarten gemaakt waarop hij alleen staat afgebeeld o.a.op een serie kaarten omtrent de veerboot SS Berlin waar Hendrik bij betrokken was en na zijn overlijden is er een in memoriam bordje uitgegeven en een legpenning.

SS Berlin kaart

Ansicht kaart Wilhelmina & Hendrik en prinses Juliana.

 

presse papier t.g.v.
hen zilveren huwelijksfeest in 1926

In memoriam bordje uit 1934 met verwijzing naar zijn functies bij de padvinderij en Rode Kruis