Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Penningen en Medailles

Een erepenning is in Nederland een onderscheiding.

De term wordt gebruikt voor medailles die men soms wel en soms ook niet kan dragen.

Penningen en medailles worden zowel door overheden als door particuliere organisaties verleend.

Al eeuwenlang kampen Keizers en Koningen met de moeilijkheid hoe ze hun onderdanen die een bijzondere prestatie hadden geleverd konden belonen. Dit is de reden geweest voor het invoeren van bepaalde orden. Personen die hun loyaliteit hadden getoond werden opgenomen in bijzondere groepen van ridders. In eerste instantie hadden de ridderorden vaak religieuze of liefdadige doelstellingen, later werd dit ook politiek. Sommige ridderorden bestaan nog steeds.

In Nederland bestaan Koninklijke onderscheidingen pas sinds 1815 met de invoering van de Militaire Willems Orde en de Orde van de Nederlandse Leeuw, de laatste was voor trouwe en verdienstelijke burgers. Hier waren 3 graden in. In de 19e eeuw waren de medailles van massief goud.

De Orde van Oranje-Nassau werd op 4 april 1894 ingesteld door Koningin Emma er was namelijk in Nederland geen onderscheiding die men voor minder belangrijke verdiensten kon verlenen. Deze waren er in brons zilver en goud. De eremedaille met zwaarden werden voornamelijk aan onderofficieren uitgereikt.

Een Koninklijke onderscheiding krijgt men niet zomaar, daar gaat een hele procedure aan vooraf.

Op de website van de Kanselarij der Nederlandse orden staat meer informatie hierover.

Een Koninklijke onderscheiding krijgt de persoon in bruikleen en dient na overlijden te worden teruggestuurd . Vele mensen weten dit niet waardoor ze af en toe te koop worden aangeboden en terecht komen bij verzamelaars.

Ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis van het Koninklijk huis worden er herinneringsmedailles uitgegeven aan personen die zich hebben ingezet voor de gebeurtenis of deze hebben meegemaakt, b.v een huwelijk of inhuldiging. Bijzonder is de medaille uitgegeven t.g.v. de inhuldiging van Koningin Juliana waar ook prins Bernhard op staat afgebeeld. Staatsrechtelijk merkwaardig omdat de prins niet wordt ingehuldigd.Van deze medaille zijn er 3240 uitgereikt.

Een legpenning wordt vaak gemaakt ter herinnering aan een beroemd persoon of aan een historische gebeurtenis en is een typisch Nederlandse traditie.

Een legpenning heeft vaak een tweezijdig reliëf. Legpenningen worden vaak ontworpen door bekende ontwerpers, zoals in het verleden o.a. door Chris van der Hoef of J.C. Wienecke. Ze worden vaak uitgevoerd in brons of zilver.

Verder zijn er ook nog prijsmedailles deze worden uitgereikt als prijs bij b.v een sportprestatie of het winnen van een muziekconcours.

De Koninklijke Begeer heeft vele penningen en medailles vervaardigd.

Hieronder  enkele voorbeelden van diverse penningen en medailles uit onze verzameling.

Meer penningen in het fotoalbum penningen en medailles.

 

Bronzen legpenning t.g.v. de 70e verjaardag van Koning Willem III 1887

Prijzen medaille met portret Koningin Wilhelmina ca 1898

Zilveren legpenning t.g.v. het huwelijk van Koning Willem III en Koningin Emma 1879

 

 

Medaille Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Ere medaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau in goud met zwaarden.

Herinneringsmedaille inhuldiging Koningin Juliana 1948.

 

Herinneringsmedaille aan de inhuldiging van Koningin Beatrix 1980

Herinneringsmedaille aan de inhuldiging van Koning Willem-Alexander 2103