Veel mensen hebben thuis wel een bord of beker met portret van de Koning of Koningin erop.
Ten tijde van de Republiek in de 18de eeuw was dit niet anders . Er bestond bijvoorbeeld serviesgoed met stadhouder Willem V (1748 –1806) erop geschilderd. Alleen was het toen niet zo onschuldig als nu. Het tonen van ‘oranje’ objecten was een groot politiek statement. Hoorde men bij de ‘orangisten’ of patriotten?
In de achttiende eeuw werd in het Engelse Staffordshire kaolienhoudende klei gevonden. Hiermee werd creamware ontwikkeld, een roomkleurig aardewerk met een transparant glazuur
De bekende Engelse fabrikant Josiah Wedgwood richtte in 1759 te Burslem in Stoke-on-Trent een fabriek op voor de vervaardiging van creamware. Engels creamware was in Nederland ongekend populair en werd al in de achttiende eeuw op grote schaal geïmporteerd.. Het blanke seviesgoed in de vorm van bordjes kopjes theepotten en kannetjes werd alhier beschildert vaak met orangistische voorstellingen en spreuken.
Van prins Willem V en zijn vrouw prinses Wilhelmina is meer ceramiek gemaakt dan van enig ander oranje vorst daarvoor.
Naast de portretten van prins en prinses werden bijna altijd hun initalen in zwart aagebracht. Bij voorbeeld PVO voor prins van Oranje en FSW voor Frederica Sophia Wilhelmina.
In onze verzameling hebben wij de volgende items gemaakt van Engels creamware:
- theepotje ca 1780 met Willem V en Wilhelmina van Pruisen