Wilhelmina was tijdens de eerste wereldoorlog een groot voorstander van een neutraal beleid, Nederland bleef ook neutral. De koningin had wel een sterke band met de krijgsmacht een traditie die terug ging naar haar voorouders.
De pleidooien van Wilhelmina voor een krachtige defensie leidden voor de Eerste Wereldoorlog tot een reeks conflicten, waarin de vorstelijke on- en bovenpartijdigheid vaak ver te zoeken was.
In september 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit in Europa. Nederland wilde net als in de Eerste Wereldoorlog neutraal blijven, maar op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen.
Koningin Wilhelmina was al op voorhand op de hoogte gesteld van de aanval, die mede gericht was op het gevangen nemen van het koningshuis en het kabinet. Het plan mislukte, maar de situatie bleef gevaarlijk. Wilhelmina zorgde ervoor dat haar enige dochter kroonprinses Juliana en haar gezin konden vluchten naar Engeland op 12 mei 1940.
Zelf weigerde Wilhelmina te vertrekken totdat de situatie onhoudbaar was. Tegen haar wil besloot het kabinet echter op 14 mei 1940 dat ook zij naar Londen moest vluchten. Ze was bang dat deze vlucht het moraal onder de Nederlandse bevolking omlaag zou halen en dat het als laf zou worden gezien. Gelijk na haar aankomst in Engeland hield zij een proclamatie waarin zij de bevolking haar vlucht uitlegde en het volk moed insprak.
Er zijn diverse herdenkings souvenirs gemaakt die herinneren aan zowel de 1e als de 2e wereldoorlog.
Bijzonder is een beker gemaakt in 1914 ter herinnering aan de gemobiliseerde soldaten die werden ondergebracht in fort bij het Hemeltje.
Dit fort gebouwd in ca 1880 ligt bij Utrecht en van hieruit moest een aanval worden weerstaan. Twee zeldzame bekers herinneren aan het einde van de 1e wereldoorlog in 1918 de wapenstilstand.
Ook is er een beker gemaakt voor het vredes verdrag in Versailles hiermee kwam officieel een einde aan de 1e wereldoorlog.
Voor de tijd die Wilhelmina in Londen doorbracht zijn ook souvenirs gemaakt o.a twee plaquettes.
Het einde van de 2e wereldoorlog heeft voor vele souvenirs gezorgd.
Bijzonder zijn deze beker en een asbakje vervaardigd van materiaal waarin voedsel werd gedropt uit vliegtuigen tijdens de oorlog.
- bijzonder zeldzame beker gemaakt ter herinnering aan de gemobiliseerde troepen in fort bij ’t Hemeltje 1914. Gemaakt door Pottenbakkerij Mobach Utrecht
- fort bij ’t Hemeltje zoals het er nu uitziet
- borrel glas ter herinnering aan de mobilsatie 1914-1915
- beker ter herinnering aan de wapenstilstand van 1918. Gemaakt door Zuid Holland Gouda.
- zeldzame beker ter herinnering aan de wapenstilstand 1918. Maker onbekend.
- beker gemaakt ter herinnering aan het officieel einde van WW1 de vrede van Versailles 1919
- plaquette ter herinnering aan het feit dat Wilhelmina naar Londen was gevlucht. Beide plaquettes gemaakt door B Tkein Bandoeng
- plaquette ter herinnering aan het eerste oorlogsjaar ivan Wilhelmina in Londen met de text: “Nederland zal herrijzen” 1940-1941
- asbakje gemaakt van het materiaal waarin voedsel uit vliegtuigen werd gedropt tijdens de tweede wereldoorlog
- bevrijdingsbeker 1945