Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Koningin Wilhelmina en de Chocolade fabrieken

Nederland heeft vanouds een belangrijke rol gespeeld in de cacao handel en kent een rijke geschiedenis aan cacao en chocolade fabrieken, die zich met name vestigden in de Zaanstreek.

De cacaobonen die werden verbouwd in eigen koloniën of gekocht op handelsmarkten, werden verscheept naar Nederland. Daar werden de bonen gepeld, geroosterd en gemalen in molens en later fabrieken. In 1828  werd door  Casparus van Houten ontdekt hoe het vet uit de bonen kon worden verwijderd met behulp van  Kaliumhydroxide waarbij cacaopoeder en cacao boter  ontstond. Dit was de basis voor de huidige chocolade.

De diverse chocolade fabrieken hebben voor diverse belangrijke koninklijke  gebeurtenissen gelegenheidsartikelen op de markt gebracht. Een aantal van deze zullen we die revu laten passeren.

De Koninklijke Nederlandse Cacaofabriek Helmond

De fabriek werd in 1894 opgericht in Helmond.

Technisch  directeur Malsch leerde het vak bij van Houten in Weesp. In het begin maakte de fabriek alleen cacaopoeder maar vanaf 1900 ook chocolade etc. en in 1904 verwierf het bedrijf het predikaat “Koninklijk”.

In 1908 werd het overgenomen door een Engels bedrijf, in 1932 ging de hele productie over naar Engeland.

In 1923 bracht deze cacaofabriek een cacaoblikje op de markt ter gelegenheid van het zilveren jubileum van Koningin Wilhelmina.

 

                                   Driessen chocolade

De Driessen fabriek was sinds 1820 gevestigd in Rotterdam en in 1854 werd daar de cacao en chocoladefabriek in gebruik genomen. In 1871 werd het Hofleverancier en tegen het eind van de eeuw was het een van de belangrijkste chocolade bedrijven in Nederland. In 1935 werd het overgenomen door Kwatta en zo kwam eer een eind aan dit eens zo bekende bedrijf.
Al rond 1890 kwam het bedrijf met Wilhelmina chocolade op de markt een tablet van 125 gram kostte 30 cent.

In 1898 is er een chocolade kop en schotel gemaakt.

Driessen heeft in 1923  voor het regerings jubileum van koningin Wilhelmina o.a. een aardewerk bonbonnière gemaakt, een  prachtige doos met chocolade en tabletten chocolade met de vorstin op de wikkel.

Ook zijn er speciale vorstenhuis chocolade tabletten gemaakt.

 

 

 

 

blikje voor Driessen chocolade

 

 

 

Bensdorp chocolade

Bensdorp was een chocolade fabriek opgericht in 1840 te Amsterdam. Oorspronkelijk was het een chocolade verwerkend bedrijf.

In 1866 kwam er een tweede fabriek in Bussum en in 1826 werd de Amsterdamse fabriek gesloten en ging alles over naar Bussum. Begin 1900 werden er filialen geopend in Duitsland, Oostenrijk en later ook in Kaapstad, Zuid Afrika.

In de jaren vijftig telde Bensdorp 103 winkels. In 1962 werd de  Blooker cacao en chocolade  overgenomen door Bensdorp , dit resulteerde in de eerste overname in Nederland op dat moment.  In die jaren waren er ook vele gesprekken met Kwatta en andere fabrieken opdat deze konden samenwerken en zo een sterkere groep te vormen internationaal. Deze gesprekken leverden echter niets op  en 1972 werd  de Bensdorp   groep van bedrijven (4 in Europa)  verkocht aan Unilever. ( Dank aan Louis W. Bensdorp, managing director the Netherlands voor deze informatie)

Van Bensdorp hebben wij alleen een reclame item in onze verzameling gemaakt in 1898 ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina.

               Droste chocolade

Droste is een in 1863 in Haarlem opgericht chocolade bedrijf wat nu nog steeds chocolade pastilles etc produceert.

Droste is niet alleen bekend geworden om zijn chocolade maar ook om het Droste effect. Het plaatje van een verpleegster met in haar handen Droste cacao werd overal bekend.

Droste is diverse malen overgenomen door andere bedrijven en is nu in handen van een Duits bedrijf.

In 1898 bij de inhuldiging van Wilhelmina heeft  de fabriek een prachtig reclame display gemaakt voor chocolade pastilles met de koningin op de troon onder een Baldakijn.

In 1923 bracht Droste twee verschillende dozen chocolade op de markt vanwege het zilveren jubileum van koningin Wilhelmina.

Aangezien het gebruiksartikelen waren zullen er niet veel meer in goede conditie over zijn gebleven. Dit soort promo items  zijn bij verzamelaars zeer gewild en gaan soms voor veel geld van de hand.