Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

KONING WILLEM II (1792-1849)

 

Willem wordt op 6 december 1792 geboren in Den Haag. In 1795 verlaat hij met zijn stadhouderlijke familie Nederland en gaat in ballingschap in Engeland. Zijn jeugd brengt hij daar en in Berlijn door, in Engeland studeert hij in Oxford.
Het nieuws dat  in 1813 Nederland weer Oranje gezind is geworden en dat zijn vader soevereiniteit had aanvaard ontving de prins met gemengde gevoelens. Toen hij in December 1813 in Nederland aankwam sprak hij nauwelijks de taal en was Nederland en vreemd land voor hem.
Willem was van December 1813 tot mei 1814 verloofd met de Britse kroon prinses Charlotte maar zij verbrak de verloving.
Begin 1814 werd Willem door zijn vader aangesteld als opperbevelhebber van het leger. In 1815 vecht hij mee in de Slag bij Waterloo onder de hertog van Wellington en kreeg daarna de titel “Held van Waterloo”.
Als dank daarvoor krijgt hij van de Nederlandse bevolking Paleis Soestdijk aangeboden. In 1816 treed Willem in het huwelijk met Anna Paulowna dochter van tsaar Paul I van Rusland, zij kregen 5 kinderen.
Het is bekend dat Willem homoseksuele relaties onderhield waarvoor hij werd gechanteerd.
De tiendaagse veldtocht in 1831 tegen de opstandige Belgen stond onder zijn leiding.
Willem gaf grote bedragen uit met het kopen van schilderijen en was vaak in geldnood.
In 1840 overlijdt zijn vader en wordt Willem ingehuldigd als Koning Willem II.

De inhuldiging vond plaats op 28 november 1840 in de Nieuwe kerk in Amsterdam. De Dam stond vol mensen die een glimp wilden opvangen van hun nieuwe koning in zijn uniform die hij had gedragen tijdens de tiendaagse veldtocht met daaroverheen de aangepaste Koningsmantel. Koningin Anna Paulowna droeg een jurk die aan de onderkant was afgezet met hermelijn. Daaronder nog een extra jurk omdat het koud was in de niet verwarmde kerk.

Inhuldiging Koning Willem II (foto publiek domein)

Het was erg onrustig in Amsterdam er waren veel zakkenrollers en het was in sommige straten zo druk dat er zelfs mensen werden doodgedrukt. Het feest in het Paleis op de dam ging gewoon door, de koning liet zich wel op de hoogte houden van het drama  en betuigde zijn medeleven met de nabestaanden.

 

Hij is slechts 9 jaar Koning.

Kort voor zijn dood in 1849 leent Willem een miljoen gulden van de Russische tsaar Nicholaas I. Na zijn dood zijn er veel schulden en zijn familie is genoodzaakt veel van de schilderijen te veilen. Vele worden aan de tsaar gegeven als terugbetaling van de lening, ze zijn nog steeds in de Hermitage in St Petersburg te bewonderen.
Er zijn een aantal souvenirs gemaakt voor zijn periode als De Prins van Oranje en als Koning.
Hierbij enkele items uit onze verzameling:

Porseleinen zwavelstokjes houder met portret van prins Willem als prins van Oranje opperbevelhebber van het leger ca 1815.
Porseleinen zwavelstokjes houder met text z.k.h. de prins van Oranje ca 1815.
Engels creamware bord met portret prins Willem
prins van Oranje ca 1815.

Porseleinen pijp met afbeelding van de inhuldiging van Koning Willem II in de Nieuwe Kerk te Amsterdam 1840. De deksel is gemaakt van 18 karaats goud
Zilver beeldje op ivoren voet van Koning Willem II (1792-1849). Het is 8,5 cm hoog. Zilver gewicht 23.6 gram. Gemerkt met een zwaardje en Dolfijn. In zijn hand de typische Russische hoed die hij vaak droeg. ca 1840
Bordje gemaakt in Engeland (creamware) Willem II Koning der Nederlanden ca 1840