Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Het mysterieuze Wilhelmina bord van de Porceleyne Fles

Na de oprichting van het VOC werd naast thee en specerijen ook  chinees porselein ingevoerd. Het witte porselein met blauwe beschildering werd enorm populair in Nederland.

Door een burgeroorlog in China in 1647 werd de invoer van porselein naar Nederland vrijwel stopgezet. Hierdoor ontstond een gat in de markt en werd in 1653 in Delft de plateelbakkerij “De Porceleyne Fles “ opgericht.

De fabriek bestaat nog steeds en is een van de oudste overgebleven aardewerk fabrieken.

Een van de eerste herinneringsborden die de fabriek maakte was er een t.g.v. de inhuldiging van Koningin Wilhelmina. Dit was een polychroom gekleurd bord wat nooit op grote schaal in productie is geweest.

Later volgden vele herdenkingsborden voor diverse belangrijke momenten uit de geschiedenis van de Oranjes.

Leon Senf was een van de belangrijkste ontwerpers en schilders in de geschiedenis van de Porceleyne Fles. Hij werkte 50 jaar lang voor de fabriek. (1878-1930).

Vanaf 1915 tot 1977 werden ook Cloisonne tegels gemaakt waaronder enkele voor een Koninklijke gebeurtenis, zoals b.v. de geboorte van de prinsesjes Margriet en Christina.

In 1919 kreeg de fabriek het predikaat “KONINKLIJK” verleend.

Er is echter een mysterieus bord wat gemaakt is door de fabriek in 1984, het betreft een blauw wit geschildert portret van Koningin Wilhelmina uit 1890 in rouwkleding.

Wij hebben dit bord jaren geleden gekocht van iemand uit Amerika.

Aangezien wij dit bord verder nooit zijn tegengekomen hebben wij navraag gedaan bij de porceleyne fles fabriek met de vraag wat de aanleiding is geweest dit bord te maken in 1984 (Jaarcode DD).

De fabriek weet van het bestaan aangezien ze een zwart wit foto en ponsief van het bord in hun archief hebben. Het bord is echter nooit uitgegeven als herinneringsbord en waarom er destijds een gemaakt is is hun niet bekend.

Zij gaven aan dat zij altijd gedacht hebben dat dit een portret van Juliana als kind was en in 1984 werd Juliana 75 jaar dus dachten ze dat dit de aanleiding was. Zij zien nu ook dat het Wilhelmina is en het blijft ook voor de fabriek een mysterie waarom dit bord gemaakt is.

Meer informatie hierover is welkom.

Porceleyne Fles bord Wilhelmina 1898

Het mysterieuze Wilhelmina bord

foto uit het Porceleyne Fles archief

De originele foto van Wilhelmina in rouwkleding