Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Het huwelijk van Juliana & Bernhard 1937

 

 

 

 

Juliana en Bernhard leerden elkaar voor het eerst kennen op de Olympische winterspelen in het Duitse Garmisch-Partenkirchen in February 1936.

Mede door de bemoeienis van Koningin Wilhelmina die nog steeds op zoek was naar een geschikte huwelijkspartner voor haar dochter werd een ontmoeting gearrangeerd met Bernhard zur Lippe-Bietsterfeld. Hij viel bij beiden in de smaak. Er volgden meer ontmoetingen op paleis het Loo en in augustus ging Juliana accoord met een verloving. Deze werd op 8 september bekendgemaakt.

Nederland had net een moeilijke tijd doorgemaakt met de crisis jaren van de jaren 30 en zag uit naar een feest.

Het huwelijk vond plaats op 7 januari 1937. Op 7 januari maar dan in 1879 trouwde Koning Willem III met Emma.

Het was een koude winterdag en Juliana had op aanraden van Wilhelmina wollen ondergoed aangetrokken onder haar bruidsjapon.

Het paar ging per Gouden koets naar het stadhuis van den Haag.

De japon had een sleep van 5 meter en de sluier was gemaakt in Parijs en was geborduurd met zilveren rozen en oranjebloesem. Na het jawoord ging het paar naar de grote Kerk voor de kerkelijke inzegening. Vervolgens een rijtour door de stad die eindigde bij paleis Noordeinde. Later volgde het diner waar 200 gasten voor waren  uitgenodigd.

De volgende ochtend vroeg vertrok het paar voor een maandenlange huwelijksreis. Eerst werd Polen aangedaan voor een skivakantie, vervolgens ging het paar per sportauto naar Budapest. Hierna werd Wenen aangedaan waar werd gewinkeld en hierna door naar Zell am see waar ook Koningin Wilhelmina op wintersportvakantie was. Hier verbleef het paar 4 weken! Daarna door naar Bologna en Rome in Italië. Vervolgens naar Monte Carlo en tenslotte naar Parijs.

Het paar kreeg 4 kinderen.

Het werd uiteindelijk geen gelukkig huwelijk. Bernhard had affaires en er waren schandalen zoals Lockheed. Volgens diverse bronnen zou Juliana serieus overwogen hebben om van Bernhard te scheiden, maar dit werd afgeraden in het belang van het land.

De laatste jaren leefden ze gescheiden op paleis Soestdijk en zagen ze elkaar nauwelijks.

Beiden zijn overleden in 2004.

Voor zowel de verloving als voor het huwelijk zijn er tientallen souvenirs op de markt gebracht.

Hierbij enkele voorbeelden. Meer foto’s op de website fotoalbum huwelijk Juliana Bernhard.

zakhorloge t.g.v. het huwelijk

naaigerei t.g.v . het huwelijk 1937

Porseleinen beeldje van het Koninklijk paar

Schenkkan met portret 1937.