Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Het Huis van Oranje en koningin Victoria

 

Nederland was nog een jong Koninkrijk toen Victoria op 18 jarige leeftijd in 1837 koningin werd van het Verenigd Koninkrijk.

De oudste zoon van onze koning Willem I studeerde in Oxford en streed met Wellington mee als adjudant o.a. in de slag bij Waterloo.  Zijn vader wilde dat zijn erfopvolger  ging trouwen met prinses Charlotte dochter van de toekomstige koning van Engeland en nicht van Victoria, maar kroonprins Willem zag dit niet zitten. Ook Charlotte niet en zij treed later in het huwelijk met Leopold die, na haar dood, de 1e koning van België zou worden.

Victoria mocht hem wel en in 1847 gaf Willem haar een geschilderd portret van hemzelf.

De zoons van Koning Willem II woonden in 1836 een door Victoria’s moeder georganiseerd bal bij. 

Willem II schreef hierover “ Gisteravond was er een bal aan het hof en mijn kinderen Willem en later Alexander hebben gedanst met prinses Victoria, klein van stuk  maar leuk om te zien”.

Victoria zelf schreef in een brief aan haar oom dat zij de Willem en Alexander er erg gewoontjes uit vond zien en absoluut niet innemend.

De band tussen Willem (latere koning Willem III) is er hierna niet beter op geworden.

 Koningin Victoria & Koning Willem III

 

Eind 1848 reisde Willem incognito naar Engeland om zijn maîtresse te bezoeken maar het Engelse hof was al snel op de hoogte en Willem moest toen wel een bezoek brengen aan Victoria, dit vond plaats op 25 januari 1849. Ze bezochten samen het theater en hadden een diner.

Willem III had graag gezien dat zijn zoon Wiwill de 2e dochter van Victoria  Alice trouwde, maar Victoria wilde dit niet.

De 1e vrouw van Willem III koningin Sophie mocht Victoria wel heel erg graag en zij hadden een goede band.

 

 

 

 

prinses Alice dochter van Victoria en prins Willem (Wiwill) zoon van Koning Willem III

Foto’s Wikimedia public domain

Ook de  2e vrouw van Willem III koningin Emma heeft Victoria ontmoet en na hun bezoek zei  ze over Willem “ die is veranderd en allemaal dankzij haar” De stroeve relatie verbeterde toen een zoon van Victoria prins Leopold in 1882 trouwde met de zus van Koningin Emma, Helena van Waldeck- Pyrmont. Willem III begeleidde haar samen met de vader van de bruid naar het altaar.

 Leopold Hertog van Albany zoon van koningin Victoria & Helena van Waldeck-Pyrmont

foto’s wikimedia public domain

Toen Victoria 71 jaar oud was werd op 10 jarige leeftijd Wilhelmina koningin en toen Wilhelmina 15 was ging ze samen met haar moeder naar Engeland waar ze door Victoria op Windsor werden ontvangen.

Victoria schreef in haar dagboek   dat Wilhelmina nog los hangend haar had er tenger en gracieus uitzag, goed Engels sprak en een goede indruk achterliet.

De volgende dag schreef elke krant over dit bezoek . Victoria vermaakte haar gezelschap met Schotse doedelzak spelers en gaf haar een spiegelinstallatie cadeau.

 

Van het bezoek is later een trucage foto uitgegeven met de jongste en oudste koningin van Europa.

Wilhelmina werd in 1898  op 18 jarige leeftijd ingehuldigd en Victoria overleed 22 januari 1901.

Trucage Foto Meisenbach, Riffarth und Co.: De jongste en de oudste koningin van Europa in 1895: Wilhelmina en Victoria

Hieronder wat souvenirs van Koningin Victoria uit onze collectie: