Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

De Koningin Wilhelmina Japanse Satsuma souvenirs.

                                                                                                                                 

Deze vazen zijn uit de van Geybland-Oosterhoff Collectie

Foto©University of Pretoria Museums (used with permission)
Satsuma aardewerk is oorspronkelijk een type Japans aardewerk wat gemaakt werd  met een type klei wat gevonden werd in de Japanse provincie Satsuma. Het steengoed was bedekt met een gecoaguleerd glazuur.
Later rond 1800 kwam er aardewerk in productie wat lichtbruin getint was en bedekt was met heel veel relief , email glazuur en goud. Dit werd vanaf toen Satsuma aardewerk genoemd.
Dit soort  Satsuma aardewerk werd in het westen zeer gewaardeerd, omdat het gezien werd als typisch Japans.
Dit soort Satsuma aardewerk werd voornamelijk gemaakt voor de export en door de grote vraag uit het westen werd het in veel workshops in verschillende steden gemaakt. Satsuma werd vanaf toen niet meer geassocieerd met de plaats  van oorsprong maar met het type aardewerk.
Nederland heeft een lange geschiedenis van handel met Japan en waarschijnlijk heeft een  slimme zakenman in 1923 bedacht om voor het zilveren jubileum van koningin  Wilhelmina door workshops in Japan Satsuma vazen en borden te laten maken en deze naar Nederland te exporteren.
Voor dit koninklijke jubileum zijn  Satsuma vazen gemaakt in diverse maten en vormen. Het is ons niet bekend hoeveel verschillende maten en  uitvoeringen er gemaakt zijn. Op de souvenirs staat de geboorte datum van koningin Wilhelmina 31 augustus en de datum 1923. Op de achterkant een gekroonde “W”. De items zijn gemerkt in rood Japanse karakters en “Made in Japan”.
Volgens informatie van de University of Pretoria art collection zijn de vazen gemaakt door de Nagoya fabriek. Deze universiteit in Pretoria heeft een grote collectie objecten, memorabilia en publicaties  die betrekking hebben op het Nederlands Koningshuis de van Geybland-Oosterhoff collectie genaamd.
Hieronder enkele voorbeelden uit onze verzameling.