Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

DE INHULDIGINGSJAPON VAN KONINGIN WILHELMINA

De inhuldigingsjapon van Koningin Wilhelmina is gemaakt door Modehuis Nicaud & Cie uit Parijs. Hij is gemaakt van roomkleurig satijn en geborduurd met goud, zilver en glasparels. Het borduurwerk werd uitbesteed aan de kunst-Naaldwerk klasse van de Rijksschool voor Kunstnijverheid te Amsterdam.
Over de japon droeg Wilhelmina de roodfluwelen Koningsmantel van Koning Willem I. Deze was speciaal voor het tengere figuur van Wilhelmina aangepast, ronder, minder stoer en minder militair van vorm.
Op 21 augustus 1898 schreef Wilhelmina aan Miss Saxon Winter dat ze de jurk de volgende dag moest passen compleet met de Koningsmantel en diadeem. Ze zag er erg tegen op omdat het erg heet was die zomer.

Het staatsie portret  van Wilhelmina in een baltoilet  en een bonten mantel om haar schouders werd en jaar eerder gemaakt door de Haagse fotograaf W.H. Wollrabe. Deze foto werd in de handel gebracht en werd door de commercie gebruikt op talloze souvenirs die t.g.v. de inhuldiging werden gemaakt. Het is echter niet de japon die zij droeg tijdens de inhuldiging .
De jurk werd ook niet altijd in de juiste kleuren afgebeeld. Dit kwam omdat er toen nog geen kleuren foto’s waren en fabrikanten af moesten gaan van een zwart wit foto. Men gaf daardoor vaak een eigen interpretatie aan de kleur aan de japon.
Hierbij enkele voorbeelden uit onze collectie:

 

Balboekje met Wilhelmina afgebeeld in een roze jurk.
Notitieboekje met Wilhelmina afgebeeld in een roze jurk.
Bronskleurig beeld van Wilhelmina in haar inhuldigings kleding
Bronskleurig beeld van Wilhelmina in haar inhuldigingskleding

 

Porselein pijp kop, Wilhelmina afgebeeld in een gele japon.
Porselein pijp kop, Wilhelmina afgebeeld in een gele japon.

 

bierpul met Wilhelmina in haar inhuldigingsjapon
bierpul met Wilhelmina in haar inhuldigingsjapon nu in creme en blauw

 

Cacao blik met de Wollrabe foto
zak spiegeltje met Wollrabe afbeelding