Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

De Inhuldiging van Koningin Beatrix

 

Op 30 april a.s. is het veertig jaar geleden dat koningin Beatrix de troon besteeg.

Enkele maanden daarvoor op 31 januari 1980 let koningin Juliana haar volk weten dat ze afstand ging doen van de troon. Haar krachten namen af en ze vond het niet verantwoord meer om haar taak te volbrengen.

Wat nooit eerder was voorgekomen was dat zowel het tekenen van de abdicatie als de inhuldiging zelf op dezelfde dag plaats vonden.

Op de Dam in Amsterdam was het al vroeg druk met mensen die deze historische gebeurtenis niet wilden missen.

Ook wij waren samen met onze vriend Bryan die hiervoor uit Londen was overgekomen, al heel vroeg op de Dam en hadden een prachtig plekje helemaal vooraan zodat we alles goed konden zien. We hadden eten en drinken mee maar drinken was niet zo een goed idee want je kon niet van je plaats weg om te plassen!

 

 

We haalden zelf de pers!

Op  kleuren Foto links Dennis en Bryan (Ron zit achter de vlag)

Kranten knipsel Dennis, Bryan en Ron

 

Om het publiek te vermaken waren er mensen in oud Hollandse klederdracht en er werden versnaperingen e.d. uitgedeeld.

Vermaak voor het publiek

Er waren helaas ook protesten onder het motto “Geen woning geen Kroning” van mensen die protesteerden tegen de woningnood.

Rond tien uur werd de abdicatie akte door Juliana ondertekend, hiermee was Beatrix automatisch onze nieuwe Koningin.

Juliana en Bernhard en Beatrix en Claus verschenen om 11 uur op het balkon van het Paleis. Er is al veel rumoer te horen en het geluid werkt niet helemaal goed. Juliana probeert de mensen stil te krijgen en stelt dan Beatrix voor als onze nieuwe Koningin, die vervolgens een toespraak houdt.

Juliana kondigt Beatrix aan als onze nieuwe koningin (image nationaal archief public domain)

 

’s Middags  gaat Koningin Beatrix onder  de pergola met de traditionele visnetten door naar de Nieuwe Kerk om te worden ingehuldigd.

Om haar schouders draagt ze de Koningsmantel. Deze bleek bij inspectie enkele maanden tevoren in slechte staat  en moest worden gerepareerd. De pelerine (manteltje wat alleen de schouders bedekt) van hermelijn en flueel werd vernieuwd en de voering werd gedeeltelijk vervangen.

In de kerk konden de aanwezigen de sirenes horen van de politie die met moeite de krakers van de Dam weg konden houden.

Beatrix houdt haar toespraak en legt de eed af daarna zweren alle leden van de Staten Generaal hun trouw aan de Koningin.

De Koningin is ingehuldigd! Hoera, Hoera, Hoera.

Onderweg naar huis was het nog erg onrustig en zagen wij wat voor ravage er was aangericht door de relschoppers. Ruiten waren vernield met straatstenen en er was veel politie op de been.

Terug in het Paleis worden de officiële foto’s gemaakt en wordt ze op de hoogte gebracht van de rellen in Amsterdam. Beatrix is ondanks alles vastbesloten door te gaan met het programma.

Na het galadiner door middel van een lopend buffet gingen de Koningin en haar gasten aan boord van het schip Prinses Beatrix om op het IJ te genieten van een vuurwerk spektakel.

Voor ons was het ondanks alles een dag om nooit te vergeten.

Hieronder enkele souvenirs die voor de inhuldiging zijn gemaakt.

3 zware bronzen penningen

 

 

Porseleinen klomp inhuldiging 1980

Heineken bier bierpul