Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

DE GOUDEN KOETS

De Gouden Koets, het officiële staatsierijtuig van het Nederlandse Koningshuis, werd op 7 september 1898 ter gelegenheid van haar troonsbestijging door de Amsterdamse bevolking aan Koningin Wilhelmina aangeboden.
Het geld voor de koets was ingezameld door de Vereeniging van het Amsterdamsche Volk tot het Aanbieden van een Huldeblijk aan H.M. Koningin Wilhelmina. De koningin had echter aangegeven geen geschenken aan te nemen voor haar inhuldiging op 6 september vandaar dat het een dag later werd aangeboden.
De koets is ontworpen en vervaardigd door de gebroeders H.J. en J. Spijker. Later bekend als auto fabrikant. Koningin Wilhelmina heeft de koets voor het eerst gebruikt bij haar huwelijk in 1901 en sinds 1903 jaarlijks gebruikt voor Prinsjesdag. Overigens werd de koets aanvankelijk niet ieder jaar gebruikt. In en na de Eerste Wereldoorlog werd van een eenvoudiger rijtuig gebruik gemaakt, omdat de paarden waren ‘uitgeleend’ aan het gemobiliseerde leger.
De koets wordt alleen als het staatshoofd erin zit getrokken door een achtspan anders met 6 paarden.
De koets is van hout en verguld met bladgoud. Het interieur is van zijden petit-point-naaldwerk. Dit borduurwerk werd deels verricht door meisjes uit weeshuizen. Aan weerszijden van de staatsiebok is het nationale rijkswapen opgenomen.
Koningin Wilhelmina had als uitdrukkelijke wens dat zij rechtop kon staan in de koets. Vandaar de gebogen vorm van de kroonlijst.
De Gouden Koets is ook ingezet bij:
Het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard (1937)
De doop van prinses Beatrix (1938)
Het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus (1966)
Het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima (2002) ( info o.a Koninklijk huis en eerste Kamer)
Hierbij een foto van de miniatuur gouden koets uit onze verzameling gemaakt van goudkleurig metaal en van enkele oude ansichtkaarten van de koets:

Miniatuur uitvoering van de gouden koets
Miniatuur uitvoering van de gouden koets
ansicht kaart uit 1901 met Koningin Wilhelmina en prins Hendrik
ansicht kaart uit 1901 met Koningin Wilhelmina en prins Hendrik

 

kaart gouden koets versierd met goudkleurige glitters.kaart gouden koets versierd met goudkleurige glitters

.

 

 

    de Gouden koets tentoonstelling Amsterdam Museum