De Aardewerkfabriek Amstelhoek werd in 1894 opgericht door de Amsterdamse goudsmid Willem Christiaan Hoeker.
Het bedrijf verenigde oorspronkelijk een combinatie van twee werkvormen, te weten de fabricage van metalen siervoorwerpen en van sieraardewerk. De leiding van de afdeling sieraardewerk is vanaf de oprichting tot het faillissement in 1903 in handen van Chris van der Hoef. Na het faillissement wordt de keramische afdeling met behoud van de naam ‘Amstelhoek’ overgenomen en voortgezet. De volledige naam luidt dan ‘Fabriek van Gebruiks- en Sieraardewerk enz. Voorheen Amstelhoek’. In 1910 wordt ‘Voorheen Amstelhoek’ verkocht aan De Distel in Amsterdam, die op haar beurt in 1922 wordt overgenomen door Goedewaagen in Gouda.
In 1898 heeft Amstelhoek een grote beker ontworpen t.g.v de inhuldiging van Koningin Wilhelmina. De beker is voor zover ons bekend gemaakt in de kleuren kanarie geel, smaragd groen en poederblauw. Hierop een gekroonde Koningin Wilhelmina in haar kroningsmantel omgeven door zonnestralen. Op de rand staat 6 september 1898 ingehuldigd. Deze items zijn in beperkte oplage gemaakt en komen niet veel voor. Ook is er een drink kan met hetzelfde motief in olijf groen, deze is zeer zeldzaam.
ESKAF is een afkorting voor Eerste Steenwijker Kunst en Aardewerk Fabriek.
In 1918 vormde Hillebrand Ras en zijn oom Hein Krop het plan om een keramiek bedrijf te beginnen. Ras was tekenleraar en eigenaar van een verf- en behangwinkel. Krop was banketbakker geweest en toen wethouder van Steenwijk.
De fabriek werd aan de toenmalige Spoorlaan gebouwd en eind 1919 afgeleverd. De productie begon in begin 1920. De officiële opening was in oktober 1920.
Een van de eerste model- en decorontwerpers van het bedrijf was W.H. van Norden (1883 – 1978) afkomstig van de Amsterdamse aardewerkfabriek De Distel. Ook Hildo Krop (1884 – 1970) leverde modellen voor de fabriek.
Het aardewerk had een speciaal scarabee-stempel.
In 1923 kwam ESKAF met een bijzondere vaas t.g.v. het zilveren jubileum van koningin Wilhelmina, van ditzelfde ontwerp bestaat ook een groot wandbord. Het model van de vaas is van Willem van Norden. Beide zijn zeer zeldzaam en zeer gewild bij ESKAF verzamelaars.