Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Bezoeken Juliana & Bernhard aan Nederlandse Antillen en Suriname

 

 

 

 

Suriname en de Antillen dragen ons Koningshuis een warm hart toe.

Al tijdens de oorlogsjaren brachten Juliana en Bernhard bezoeken aan de overzeese gebiedsdelen.

Als prinses Juliana bezocht ze in 1943 Suriname en enkele maanden later de Nederlandse Antillen.

Prins Bernhard was al in 1942 al in Suriname waar hij o.a. de bauxietmijnen bezocht.

Zij waren echter niet de eerste Oranje die hier een bezoek bracht. In 1835 was prins Frederik Hendrik, 3e zoon van Koning Willem II, hier al op bezoek. Op 5 juli was hij aanwezig bij de inwijding van de nieuwe Hervormde kerk in Paramaribo.

Eind 1955 vond het eerste Koninklijk bezoek plaats, eerst aan de Antillen en vervolgens aan Suriname.

Ontvangst in Suriname 1955.

Van het bezoek aan de Antillen bracht de Curaçaosche petroleum maatschappij / Koninklijke Shell een magazine uit “ de Passaat” vol met foto’s van de ontvangsten die het echtpaar ten deel vielen  en van de bezoeken die ze maakten aan de diverse eilanden.

Ook in Suriname hadden Juliana en Bernhard een vol programma, een feestelijke intocht in Paramaribo en bezoeken aan bedrijven en instellingen, zo opende prins Bernhard o.a de Surinaamse bierbrouwerij. Tevens werd een  tocht door de jungle gemaakt en een boottocht over de rivier.

De bierbrouwer ‘Heineken” maakte  in zeer beperkte oplage  t.g.v. dit bezoek een Heineken bierglas. Deze zijn nu zeer gewild bij zowel Heineken als Oranje verzamelaars.

Dit bezoek moet voor het echtpaar niet makkelijk zijn geweest aangezien het tussen hen op dat moment niet boterde gezien de Greet Hofmans affaire die op dat moment speelde.

10 jaar later in 1965 volgde het tweede bezoek. Hier is een gedenkdoek van uitgebracht.

In 1978 waren Koningin en Prins opnieuw in Suriname  voor een 7 daags staatsbezoek, ditmaal aan een sinds 1975 onafhankelijk Suriname. Het was tevens haar laatste bezoek hier als staatshoofd.