Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Tentoonstellingen deel 1

Onze rijke geschiedenis met name rond ons Koningshuis geeft altijd wel aanleiding voor een van onze musea tot het organiseren van een tentoonstelling.

Als je, zoals wij, een grote verzameling hebt dan is de kans groot dat je gevraagd wordt om je verzamelobjecten voor een expositie uit te lenen.

Nu doen wij dat niet makkelijk maar soms is de expositie zo bijzonder dat we een uitzondering maken.

In 2007 werden we gevraagd mee te doen aan de tentoonstelling “HELD in de Nieuwe kerk in Amsterdam.

De tentoonstelling werd georganiseerd in samenwerking met het Rijksmuseum en was te zien van 11 augustus t/m 11 november .

Aanleiding was de 400e geboortedag van een van de grootste helden uit onze geschiedenis Michiel de Ruyter.

Verschillende helden komen aan bod: Officiële helden, volkshelden, controversiële helden en persoonlijke helden.

Enkele helden die in de expositie aan bod kwamen waren  o.a.  Willem van Oranje, Nelson Mandela, Willem Drees en onze bijdrage onze persoonlijke heldin Koningin Wilhelmina. De objecten kwamen uit de collectie van het Rijksmuseum en uit diverse privé collecties die hun items in bruikleen hebben gegeven. Een aantal van onze Wilhelmina souvenirs waren in de expositie te bewonderen.

Het Rijksmuseum heeft ter ondersteuning van de expositie het boek”HELD”  uitgegeven.

 

In 2008 vierde koningin Beatrix haar 70e verjaardag en dit was aanleiding voor een grote expositie in het Amsterdam Historisch museum  Amsterdam & de Oranjes genaamd. De tentoonstelling in het Amsterdams Historisch museum vond plaats van 1 maart tot en met 31 augustus 2008.

De expositie gaf de relatie weer gedurende de afgelopen eeuwen tussen Amsterdam en het huis van Oranje.

Voor deze grote tentoonstelling heeft het Koninklijk huis zelf ook items in bruikleen gegeven.

Eind 2007 werden we benaderd door Annemarie de Wildt conservator van het museum of we hieraan mee wilden doen.

Aangezien het onmogelijk was om alles uit onze collectie te laten zien werd besloten om foto’s op ware grote van onze vitrine kasten thuis te maken. Deze waren in de expositie te zien. Een van de planken was leeg en hier werd een klein gedeelte tentoongesteld. Zo kreeg men een idee hoe het er bij ons thuis uitzag.

Koningin Beatrix heeft persoonlijk de opening verricht en na afloop hadden wij de eer haar te ontmoeten.

(Lees het uitgebreide verhaal op de Historie pagina van de website met titel Amsterdam & de Oranjes).

Poster voor de tentoonstelling

 

 

 

Van 8-10-2011 t/m 8-01-2012 vond in Paleis Het Loo in Apeldoorn de tentoonstelling Oranje Boven plaats.

Geboorte, huwelijk, overlijden of een inhuldiging waren momenten van persoonlijk en politiek belang. Al die momenten hebben al eeuwen lang vorm gekregen in souvenirs.

Paleis het Loo presenteerde in deze expositie een omvangrijke keuze uit zijn verzameling Oranje- souvenirs. Ook werden door Paleis het Loo een aantal Oranje verzamelaars uitgenodigd een deel van hun verzameling met het bijbehorende verhaal in de tentoonstelling te laten zien.

Wij waren een van de 4 die uitgenodigd waren.

Paul Rem conservator van het Loo heeft samen met ons besloten wat wij zouden laten zien en dit werd in een eigen vitrine prachtig ten toon gesteld.

 

 

Van 27 september 2012 t/m september 2013 werd in Utrecht in het Geldmuseum de tentoonstelling Hollands Glorie’ gehouden.

Het Koninklijk huisarchief gaf in 2011 een bijzondere collectie penningen in bruikleen aan het geldmuseum. Een groot deel hiervan was voor het eerst te zien  in deze tentoonstelling.

Het museum wilde tevens bij passende Oranje souvenirs laten zien en wij werden benaderd met het verzoek  of wij de souvenirs in bruikleen wilden geven.

Het museum heeft in die periode 63000 bezoekers mogen ontvangen.

 

©denroncollections