Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

NTR komt eind april met vierdelige serie over koningin Wilhelmina “Wilhelmina, Een leven voor de troon”

 

De NTR komt eind april met een vierdelige documentaireserie over koningin Wilhelmina. De serie heet Wilhelmina, een leven voor de troon en wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

In Wilhelmina, een leven voor de troon, dat van maandag 25 tot en met donderdag 28 april op NPO2 is te zien, wordt ingezoomd op het leven en de regeerperiode van het langstzittende Nederlandse staatshoofd ooit.

De destijds tienjarige Wilhelmina was bij het overlijden van haar vader koning Willem III in 1890 de enige troonopvolger. Haar moeder Emma nam als regentes de taken waar, totdat Wilhelmina achttien werd en officieel tot koningin kon worden gekroond.

Na haar kroning heeft Wilhelmina onder meer twee wereldoorlogen en een grote economische crisis meegemaakt. In de serie worden deze gebeurtenissen belicht met behulp van bezoeken aan bekende plekken en gesprekken met deskundigen.

Blok presenteert de serie aan de hand van de vele standbeelden die van koningin Wilhelmina zijn gemaakt. Van Wilhelmina zijn tot nu toe de meeste beelden van steen of brons binnen de koninklijke familie gemaakt.

Actrice Ricky Koole speelde Wilhelmina eerder in een minidramaserie en spreekt in de NTR-reeks citaten van Wilhelmina in voor de voice-over.

DenRonCollections heeft meegewerkt aan de eerste aflevering.

Op 12 april ontvingen wij onderstaand bericht van NTR

Beste geïnterviewden, crew en andere betrokkenen,

Op dit moment zijn we bezig met de laatste technische afwerking van de vierdelige serie Wilhelmina, een leven voor de troon. Het is een kleurrijk portret geworden waarin zowel de bijzondere verdiensten als de tragische en de stroeve kanten van de koningin naar voren komen. We hopen dat de kijkers straks, net als wij, geïntrigeerd raken door het kleurrijke leven van de ‘moeder des vaderlands’. In ieder geval hebben we als makers met veel plezier gewerkt aan deze serie. Daarbij hebben we ruimhartig medewerking gekregen van u, als ooggetuige of deskundige, we hebben mogen filmen op bijzondere locaties, gewerkt met een fantastische crew en ook op andere gebieden veel steun gekregen. Zonder al die hulp hadden we dit nooit kunnen maken. Daarvoor willen we iedereen oprecht heel hartelijk danken!

 

Wilhelmina, een leven voor de troon wordt uitgezonden op 25, 26, 27 en 28 april, 22.20 uur (na Nieuwsuur), op NPO2. In de bijlage het persbericht met alle afleveringen.

 

Met hartelijke groet namens de hele redactie,

 

Karin van den Born

Eindredacteur Geschiedenis