Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Königin Wilhelmina Husaren regiment nr 15

 

 

Van 1715 tot 1837 bestond tussen Engeland en Hannover een personele unie (een constructie waarbij twee staten het zelfde staatshoofd hebben). In dat jaar werd de Keurvorst van Hannover, een achterneef van Queen Anne, die zonder troonopvolger stierf, als King George I Koning van Engeland.

In 1803 werd Hannover bezet door de Fransen. Een deel van het leger week uit naar Engeland als de Kings German legion.

In 1813 nadat Hannover was bevrijd van de Fransen bleef de personele Unie bestaan. Het Kings German legion keerde terug naar Duitsland als twee huzaren regimenten.

In 1866 werd Hannover door Pruisen ingenomen. Hierna werden de twee huzaren regimenten samen gevoegd tot een regiment, het Hannoversches Husaren regiment nr 15.
Tot 1898 behoorde het regiment aan de broer van prins Hendrik.

Na haar troonsbestijging in 1898 werd Koningin Wilhelmina door kaiser Wilhelm II tot chef van het regiment benoemd. Dit was een oud gebruik wat stamt uit de tijd van voor de Franse revolutie. Het was toen gebruikelijk dat een regiment werd vernoemd naar meestal een Kolonel of een vorst.

Het regiment droeg een uniform van donkerblauwe grondkleur met gele uitmonstering en zilveren snoeren en galons. Van 1898 tot en met 1919 droegen zij een gekroonde “W” op hun schouders.

Er dienden ook Nederlanders in dit regiment, dit kon omdat Wilhelmina als chef jonge mannen kon aanbevelen voor opleiding tot officier. Dit waren altijd mannen van adel.

In oktober 1904 gingen Koningin Wilhelmina en prins Hendrik voor 6 weken naar Dobbin Mecklenburg. Zij ging om te schilderen en paardrijden en wandelen en hij voor de hertenjacht.

Ook maakten zij een uitstapje naar het Hannover regiment waar zij chef van was. en dat naar haar vernoemd was.

 

 

De commandant complimenteerde Wilhelmina met haar paardrijden.

Na de eerste wereldoorlog werden deze tradities in het Duitse leger niet voortgezet.

De huzaren kregen als aandenken aan hun diensttijd een stel servetringen met portret van Koningin Wilhelmina en met een afbeelding van een huzaar in uniform te paard.

Infobronnen: Vooc ( vereniging onderofficieren cavalerie)

Het boek “Wilhelmina” van Cees Fasseur.

 

 

 

 

servet ringen voor de huzaren als aandenken aan hun diensttijd.