Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

H.K.H. Prinses Margriet

                                                                                                                                                                         prinses Margriet oktober 2022 
Toen de 2e wereldoorlog uitbrak in 1940 vluchtte de de koninklijke familie naar Engeland, prinses Juliana en haar dochters Beatrix en Irene reisden door naar Ottawa in Canada. In september 1942 maakte prins Bernhard via radio Oranje bekend dat prinses Juliana in verwachting was.
Op een bitterkoude winterdag op 9 januari 1943 werd prinses Margriet geboren. De naam is ontstaan doordat prinses Juliana vlak voor haar vertrek uit Nederland een bos Margrieten had gezien.
De geboorte vond plaats in het Civic Ziekenhuis en om ervoor te zorgen dat de prinses als Nederlandse werd geboren verklaarde de Canadese regering de ziekenhuis kamer waar de bevalling plaats zou vinden tijdelijk tot extraterritorial grondgebied.
Vier kamers waren er ter beschikking 1 voor Juliana, 1 voor de baby, 1 voor de verpleging en 1 voor de bewaking.
De prinses werd op 29 juni gedoopt in St Andrew’s kerk in Wellington in aanwezigheid van koningin Wilhelmina en haar beide ouders.  President Franklin Roosevelt  werd Peetoom. De band met Canada zou altijd zeer hecht blijven.
Voor de geboorte zijn enkele souvenirs gemaakt. De Netherlands aid Society liet in America een bord maken voor deze gelegenheid. In Nederland zelf was het Koninklijk Huis tijdens de oorlog uitgegroeid tot een symbool van het verzet. Om alle uitingen van Oranje liefde te voorkomen werd het Koninklijk Huis door de bezetter in de ban gedaan. Er mocht niets over de Oranjes  worden gepubliceerd en ook het bezit van Oranje Souvenirs was verboden.
                                                                      Bord van de Nederlandse Aid Society 
De firma Goedewaagen omzeilde dit en bracht t.g.v. de geboorte een kop en schotel en een kaars houder uit. De naam Margriet werd niet genoemd maar de symboliek sprak voor zichzelf. Een afbeelding van een Margriet omringd door prikkeldraad om aan te geven dat zij in ballingschap was geboren, de Nederlandse vlag en een Blauw en rode rand op het kopje en een Oranje rand op de schotel.
Kop en schotel en kaars houder Goedewaagen
geboorte tegel door Westraven
Ook zijn er enkele tegels gemaakt door de Porceleyne Fles.
Na de oorlog ging de prinses op paleis Soestdijk wonen.
Haar middelbare school volgde zij op het Baarns Lyceum.
Hierna volgde ze colleges in Frans, geschiedenis en kunstgeschiedenis. In Leiden volgde ze een studie in Rechten. Vervolgens een opleiding helpster 1e klasse van het Rode kruis Ziekenhuis in Amersfoort. Van 1987 tot 2011 was de prinses vicevoorzitter van het bestuur van het Rode kruis
In 1965 verloofde de prinses zich met Pieter van Vollenhoven met wie ze op 10 januari 1967 in het huwelijk trad.
Voor deze gelegenheid zijn o.a.borden en bekers, tegels en een kop en schotel op de markt gebracht.

 

Huwelijks souvenirs 1967

Het echtpaar ging wonen dichtbij paleis het Loo in een speciaal voor hen gebouwd huis. De prinses heeft in de familie de bijnaam tante Pietie.
Ze hebben 4 zonen de prinsen Maurits (1968), Bernhard (1969), Pieter-Christiaan (1972) en Floris (1975) ze gebruiken allemaal de aanduiding van Zijne Hoogheid, deze titels zijn niet erfelijk.
Voor de geboortes van de prinses zijn door de Porceleyne Fles fabriek bordjes uitgegeven.
De prinses vervuld vele erefuncties en ten tijde dat haar zus Beatrix koningin was kreeg zij de bijnaam van reserve koningin omdat zij haar zus op vele manieren bijstond in de vervulling van haar taak.
De prinses is nog steeds actief, zo opende ze in oktober 2022 de tentoonstelling over haar moeder in Museum Hoeksche waard.
Hier enkele  souvenirs uit onze collectie:
Beker uit 1949 komt uit serie van 4  van de prinsesjes uitgegeven t.g.v. het 12,5 jarig huwelijksfeest van haar ouders.
Bedankkkaartje n.a.v. de geboorte van prins Maurits  1968
Bekers t.g.v. de 30e huwelijksdag  1997
Beker t.g.v. de 60e verjaardag

de prinses bij de opening van de tentoonstelling “Juliana, een eeuw in poppen” in Museum Hoeksche Waard 2022