In 1783 in Rauenstein in de Duitse staat Thüringen beginnen drie broers Greiner een porselein fabriek in het slot van Rauenstein, het slot stond al geruime tijd leeg.
Ze gingen de concurrentie aan met Meissen door een vergelijkbare lijn te produceren. Hun producten zoals koffie en thee gerei waren echter gemaakt van dikker porselein waardoor ze minder snel braken, wat het populair maakte bij alle lagen van de bevolking.
In 1874 werd mw. Firth de eigenaar en in 1881 nam Franklin Georgi de fabriek over. Hij introduceerde een Delfts decorlijn wat een groot economisch succes werd. Zo werden in deze lijn naast schalen, jeneverkruiken en andere gebruiksvoorwerpen ook beelden groepen gemaakt b.v van spelende kinderen in Nederlandse klederdracht.
Begin 1900 heeft deze fabriek ook een bord gemaakt in deze Delft stijl met een afbeelding van koningin Wilhelmina in Friese klederdracht. Gemaakt naar het toen zeer populaire portret van Wilhelmina gemaakt door de Franse kunstenaar Paul Berthon.
De Franse graficus Paul Berthon (1872-1909) stond bekend om zijn fraaie art nouveau affiches en kleurenlitho’s van vrouwen. In 1901 maakte hij dit portret van koningin Wilhelmina, met de complimenteuze ondertitel: Sa Tres Gracieuse Majeste La Reine Wilhelmine. De prent laat Wilhelmina zien als een jonge, vastberaden vorstin van Nederland, met een kanten klederdrachtkapje en op de achtergrond een landschap met tulpen en molens. Deze afbeelding van de jonge Koningin in Friese klederdracht was erg populair en werd gebruikt op posters, aardewerk borden, ansichtkaarten etc.
Het bord is gemaakt in twee verschillende uitvoeringen, op een kijkt de koningin naar rechts op de ander naar links ,ook de achtergrond van molens en bootjes vertonen kleine verschillen. Het kapje en het kant van de jurk zijn in prachtig relief uitgevoerd.
In 1913 werd in Amsterdam de Eerste Nederlandse tentoonstelling op Scheepvaartgebied (ENTOS) gehouden deze tentoonstelling viel samen met de vieringen van honderd jaar onafhankelijkheid. Hiervoor werd een schaaltje gemaakt waarvoor het hoofd van koningin Wilhelmina zoals afgebeeld op boven genoemde borden gebruikt. ook dit werd gemaakt door Rauenstein wat in dat jaar zijn breedste assortiment op de markt had.
De fabriek werd in 1930 gesloten.
Rauenstein porselein is nog steeds erg gewild en wordt verzameld door vele liefhebbers over de hele wereld.
Share This Article