In 1790 beginnen een paar mannen een klein aardewerk fabriekje in Sarreguemines aan de rivier de Sarre in Noord Oost Frankrijk.
Vroeger heette dit gebied Saargemunde en dit stuk land behoorde toen bij Duitsland.
In 1800 wordt de fabriek overgenomen door Paul Utzschneider uit Beieren en hij zorgt ervoor dat Sarreguemines aardewerk op de kaart wordt gezet. Zelfs Napoleon doet meerder bestellingen bij de fabriek en als in Parijs de metro wordt aangelegd levert Sarreguemines de tegels voor de muren. Rond 1870 begint de fabriek Majolica te fabriceren met een patent op het mooie glazuur.
De fabriek maakt o.a. vazen, bloempotten, tegels, serviesgoed etc. en wordt over de hele wereld verkocht.
Tijdens de tweede wereldoorlog wordt er beslag gelegd op de fabriek en deze komt van 1942 tot 1945 onder het beheer van Villeroy & Boch.
In het begin van de 20e eeuw huurt de fabriek kunstenaars in om panelen van decorative tegels te ontwerpen voor warenhuizen en winkels wat een groot succes blijkt.
Na de oorlog in 1978 wordt de fabriek overgenomen door Luneville-Badonviller-St-Clément in 1978 stopt men met het maken van serviesgoed.
In 2002 nemen werknemers en managers de fabriek over onder de naam Ceramiques de Sarreguemines maar in 2007 valt het doek voor de fabriek.
In Sarreguemines bevindt zich nu het aardewerk Museum waar men de hele geschiedenis van deze fabriek kan volgen.
De fabriek heeft ook diverse herdenking souvenirs gemaakt t.g.v. de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898, of voor export naar Nederland of op bestelling van een Nederlandse inkoper dit is niet bekend. Het bekendst is een serie aardewerk serviesgoed met daarop een portret van Wilhelmina omringt door Engeltjes.
Hier voorbeelden uit onze collectie:
Bekers in diverse maten bonbonnière
Kop & Schotel Tegel
Bord gemaakt in diverse maten Majolica bord
Bordje waar men een lint doorheen kon doen
Share This Article