15 januari t/m 13 maart 2016
Geur en Kleur, een tuintje in de winter
Het rook nog nooit zó lekker in het museum! Het Nationaal Glasmuseum geeft in januari alvast een voorproefje op de lente en verandert in een heerlijk geurende tuin met de expositie Geur en Kleur, een tuintje in de winter.
In het museum staan tientallen geurige en kleurige hyacinten te bloeien op speciale Nederlandse bloembolglazen. Het idee om bloembollen op glazen te laten bloeien is een eeuwenoude traditie, al meer dan 250 jaar wordt dit gedaan. Het principe van het bloembolglas is simpel. De bol wordt op het glas geplaatst met water net tot de onderzijde van de bol. In een donkere, koele ruimte groeien de wortels het water in. Pas als de bloemknop uit de bol is kunnen de bloembollen in de huiskamer geplaatst worden.
In de loop der tijd hebben veel glasfabrieken en ontwerpers zich over het bloembolglas gebogen. De Glasfabriek Leerdam en ook de Kristalunie Maastricht hebben er vele geproduceerd. Vaak waren dit kleurige en strak vormgegeven glazen. De tentoonstelling Geur en Kleur, een tuintje in de winter toont bijvoorbeeld bloembolglazen van de bekende namen Andries Copier, Chris Lebeau en Willem Rozendaal. Daarnaast wordt de expositie aangevuld met ontwerptekeningen en verpakkingsmateriaal en zijn er vooral veel bloeiende bloemen te zien.
Bekijk het zeldzame antipodenglas, waar één hyacint naar boven groeit en een ander omlaag. Bestudeer het bloembolglas uit 1800, een van Nederlands’ oudst bekende bloembolglazen. Of laat u verassen door moderne ontwerpen van Annelies de Leede, Menno Jonker, Anna Carlgren of Carina Riezebos.
Publicatie Het Nederlandse bloembolglas
Bij de expositie verschijnt tevens de publicatie Het Nederlandse bloembolglas. Het boek en de tentoonstelling kwamen tot stand in samenwerking met de Bloembollenglazenclub.
In deze publicatie staat een stukje over het Wilhelmina bloembolglas uit onze collectie. Het boekje is geschreven door Sytske Welling-Wester en is verkrijgbaar o.a tijdens de tentoonstelling. Ook te bestellen ISBN nr: ISBN/EAN 978-90-9029401-8.
Zoeken op onze site
Recent nieuws
Recente Historie
Deze website is sinds 30 september 2015 officieel erkend als Nederlands Digitaal Erfgoed door de Nationale Bibliotheek (Koninklijke Bibliotheek) van Nederland en wordt daar digitaal bewaard voor toekomstige onderzoekers.