Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

Dagelijks bereikbaar tussen 10:00 - 16:00.

80 JAAR GELEDEN GEBOORTE PRINSES BEATRIX

De  Telegraaf van 1 februari 1938

In juni 1937 werd bekend gemaakt dat prinses Juliana in blijde verwachting was.
De Baby werd verwacht tussen 21 en 29 januari.
De souvenir industrie draaide op volle toeren en toen januari bijna voorbij was waren velen bang dat zij hun ontwerpen moesten aanpassen. Gelukkig op maandag 31 januari 1938 om 9.47 uur werd een gezonde prinses geboren. Zij kreeg de naam Beatrix wat “zij die gelukkig maakt” betekent.
Er zijn voor deze gebeurtenis vele bekers borden en andere souvenirs op de markt gekomen. Aangezien het nu 80 jaar geleden is leek het ons leuk een paar aparte souvenirs uit te lichten.
1) Enkele weken na de geboorte van de prinses bracht het atelier van An en Jo Levi uit Halfweg een Beatrix pop op de markt. De pop en de kleding waren gebaseerd op een van de foto’s die van Juliana met Beatrix waren verschenen.
An en Jo ontmoetten elkaar tijdens hun werk voor V&D en de Bijenkorf. Zij trouwden en na hun huwelijk richtten zij hun eigen bedrijf in het maken van poppen op genaamd ANJO.
infobron: archief Oneindig Noord Holland .

Version 3
bea 4

Version 2

2) Enkele jaren geleden werden we gebeld door een meneer uit Amersfoort. Zijn familie had vroeger een schoenen winkel gehad en bij het opruimen kwamen ze in een kelder een doos tegen met een paar kinderschoentjes. Nog nieuw in de doos. Op de doos stond prinses Beatrix 1938. Hij wist ons te vertellen dat deze schoentjes destijds gemaakt waren t.g.v. de geboorte van Beatrix door het toen bekende merk Renata. Oranje van kleur en versierd met de Nederlandse driekleur, nu in onze verzameling.
IMG_2196
Toe het prinsesje ongeveer een jaar oud was droeg zij schoentjes die heel populair werden en op de markt kwamen als Beatrix schoentjes. Zij waren er in de kleuren rood, wit en blauw.

prinses Beatrix met haar Beatrix schoentjes
prinses Beatrix met haar Beatrix schoentjes

 

de Beatrix schoentjes in de Nederlandse driekleur
de Beatrix schoentjes in de Nederlandse driekleur

IMG_2199

Bekijk ook ons item over Beatrix 80 jaar een verzameling op NAP nieuws